ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Io Tours
Io Tours

Ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς  από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (MAB: Man & Biosphere) της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα.

Το φαράγγι της  Σαμαριάς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους  προορισμούς του νομού Χανίων και ένα ταξίδι στα Χανιά δε θεωρείται ποτέ ολοκληρωμένο εάν δεν επισκεφθείτε το φαράγγι… γι αυτό  λοιπόν τολμήστε το και πιστέψτε μας, η άγρια ομορφιά του δε θα σας απογοητευσεί…

Το μονοπάτι του φαραγγιού, ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (οροπέδιο Ομαλού υψόμετρο 1227), και  ακολουθώντας το ποτάμι καταλήγει στο  παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας  Ρουμέλης. Το μονοπάτι της Σαμαριάς είναι το πλέον περπατημένο μονοπάτι που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει άριστη σηματοδότηση η οποία μηδενίζει τον κινδυνο του να χαθεί κάποιος, είναι άνετο, φροντισμένο,  κυρίως με πέτρες αλλά και χώμα. Το φαράγγι της Σαμαριάς δε θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο, αυτό φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι εκατοντάδες άτομα το διασχίζουν καθημερινά από την εποχή που ανοίγει (Μαϊος) έως και την εποχή που κλέινει (Οκτώβριος). Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδρομή, όχι δύσκολη, με πολλές εναλλαγές και ποικιλία τοπίου. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι ενώ δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, είναι φαράγγι το οποίο σε αρκετά σημεία χρειάζεται προσοχή.

 Το φαράγγι δεν ενδείκνυται για:

 • άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ή προβλήματα με τα πόδια τους
 • ηλικιωμένους
 • έγκυες γυναίκες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

 • Νωρίς το πρωί σας παραλαμβάνουμε από το ξενοδοχείο σας ή κοντα από το ξενοδοχείο σας και με το λεωφορείο μας και το συνοδό μας-οδηγό βουνού- κατευθυνόμαστε για το οροπέδιο του Ομαλού.
 • Μέσα στο λεωφορείο, ο συνοδός εισπράττει τα χρήματα για την είσοδο του φαραγγιού και το εισιτήριο του καραβιού (Αγ. Ρουμέλη- Σούγια) ώστε να σας τα δώσει στην πορεία.
 • Φτάνοντας στον Ομαλό κάνουμε στάση σε μια παραδοσιακή ταβέρνα δίνοντας σας την ευκαιρία να πάρετε το πρωινό σας ή τον καφέ σας (προεραιτικό) πριν μπέιτε στο φαράγγι .
 • Στη συνέχεια περνάτε την είσοδο του φαραγγιου και ξεκινάτε  τη πεζοπορία. Μέσα στο φαράγγι περπατάτε με το δικό σας ρυθμό. Ο συνοδός μας, για λόγους ασφαλείας  μπαίνει μια ώρα αργότερα από εσάς έτσι ώστε να σας ακολουθεί , εάν  χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα τον σταματήσετε και θα σας βοηθήσει.
 • Το φαράγγι καταλήγει στο χωρίο της Αγίας Ρουμέλης, εκεί ο συνοδός μας θα σας έχει ορίσει ένα σημείο συνάντησης για να σας δώσει τα εισιτήρια του καραβιού με το οποίο θα φύγετε από την Αγιά Ρουμέλη.
 • Στην Αγία Ρουμέλη έχετε ελεύθερο χρόνο να κολυμπήσετε στην παραλία και να γευματίσετε (προεραιτικό) σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού.
 • 17:30 επιβιβαζόσαστε στο καραβάκι με προορισμό τη Σούγια ή τα Σφακιά (συνήθως Σούγια).
 • Όταν φτάσετε στο λιμάνι το λεωφορείο μας θα σας περιμένει να σας επιστρέψει πίσω στο ξενοδοχείο σας.
 • Το λεωφορείο μας σας επιστρέφει εκεί από όπου σας παραλάβαμε.
 • Η εκδρομή σας έχει ολοκληρωθεί…καλή ξεκούραση!!!

LAZY WAY:

Εάν δεν επιθυμείτε να διασχίσετε ολόκληρο το φαράγγι, έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε ένα πιο εύκολο πρόγραμμα. Για αρχή, ακολουθειίτε το ίδιο πρόγραμμα με τους υπόλοιπους μέχρι το Ξυλόσκαλο και  βλέπετε την είσοδο του φαραγγιού. Στη συνέχεια μπαίνετε πάλι στο λεωφορείο και συνεχίζετε για τη Σούγια, από εκεί παίρνετε το καραβάκι με προορισμό την Αγ. Ρουμέλη. Φτάνοντας στην Αγ.Ρουμέλη μπορείτε να περπατήσετε  όσο θέλετε, μέχρι τις πόρτες που είναι στα 2 χιλ, πληρώνοντας βέβαια την τιμή εισόδου 5,00€, ή μπορείτε να παραμείνε στην Άγια Ρουμέλη, να κολυμπήσετε και τελικά να αναχωρήσετε με τους  άλλους με το ίδιο καράβι.

 • Η διάρκεια της διάσχισης είναι το λιγότερο 5 ώρες γι΄αυτό πρέπει να φοράτε καλά παπούτσια με κάλτσες, καπέλο, ανοιχτόχρωμα ρούχα, αντιηλιακό. Μαζί σας πρέπει να έχετε ένα μπουκάλι με νερό (μέσα στο φαράγγι υπάρχουν πηγές με πόσιμο νερό), ένα ελαφρύ σνακ εάν θέλετε και βεβαίως όρεξη για περπάτημα.
 • Στο φαράγγι απαγορεύεται το camping ,η διαμονή, η φωτιά, το κάπνισμα(μόνο στους ειδικούς σταθμούς), το κυνήγι, οι παγίδες, τα όπλα, τα ζώα το ξερίζωμα φυτών και βέβαια το μπάνιο στο ποτάμι.
 • Οφείλουμε να διατηρούμε τις τουαλέτες καθαρές για την ίδια την υγεία μας και να μη ρίχνουμε χαρτιά στο εσωτερικό τους.
 • Το εισιτήριο που βγάζουμε στην είσοδο του φαραγγιού, πρέπει να το κρατήσουμε μέχρι το τέλος για τον έλεγχο στην έξοδο.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΕ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

Io Tours

Τι πρέπει να

Έχετε μαζί σας:

Φαράγγι της Σαμαριάς

Ημέρες εκδρομής:

Διάρκεια

Εκδρομής:

Καλά παπούτσια με κάλτσες

Καπέλο

Αντηλιακό

Μπουκάλι με νερό

Μαγιό και πετσέτα

Κάθημερινά

Περίπου 14 ώρες

Τιμή: Επικοινωνήστε με τα γραφεία μας

Περιλαμβάνονται:

Δεν περιλαμβάνονται:

Μεταφορά με κλιματιζόμενο λεωφορείο

Συνοδός- οδηγός βουνού
(ελληνόφωνος, αγγλόφωνος, γερμανόφωνος)

Είσοδος φαραγγιού
(παιδιά έως 15 χρονών δωρεάν)

Εισιτήριο καραβιού:

 Αγ. Ρουμέλη- Σούγια

Αγ. Ρουμέλη –Σφακιά

Ό, τι αναφέρεται ως προαιρετικό

Οι τιμές αυτές για το Φαράγγι της Σαμαριάς αφορούν τις ακόλουθες περιοχές:

Πόλη Χανίων / Δαράτσο- Άγιοι Απόστολοι / Καλαμάκι /Σταλός / Αγία Μαρίνα / Πλατανιάς / Γεράνι / Ταυρωνίτης / Μάλεμε / Κολυμπάρι

*εάν δε μένετε σε μια από τις παραπάνω περιοχές παρακαλώ ρωτήστε μας για το πρόγραμμα και την τιμή!

Σας ενδιαφέρει η εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς?

Επικοινωνήστε μαζί μας για κρατήσεις ή περισσότερες πληροφορίες